Chiptuning szoftverek evolúciója.

Hogyan lehet szemléltetni  Chiptuning szoftverek evolúcióját  legegyszerűbben?

A hex-editor, majd Excel képességei határát elérve megkezdődött a chiptuning szoftverek evolúciója. Az elsők közt készültek el a még DOS alapon futó TTED, majd ECM első verziója már Windows-on a 90’es évek közepén, Eprom Online, Race, WinOls, stb. A mai kínálatban 20-30 fejlesztőcég nagy számú, eltérő tudású, árú, valamikor vezérlőegység / járműspecifikus szerkesztője kapható a kínákatban.

Vannak olyan szerkesztők melyek már képesek a térképeket automatikusan importálni, csoportosítani, olykor nyers adatokból már a helyes mértékegységbe vagy függvénybe szervezett adatokat kimutatni.

Sajnos hiába a fejlett technika, gyakran hibásak a felismert adatok, és nagyon ritka kivételektől eltekintve hiányosak is. A különféle keresőalgoritmusok, térkép adatbázisok (Race2000, ECMDrive fájlok) valamilyen alapot szolgáltatnak a munkához, de nem helyettesítik a szakértelmet, rutint, a beállítás mélyreható ismeretét.

Kis érdekesség

Korábban már volt róla szó, hogy a chiptuning-sérült autóknál a hibás beállítás a probléma. Gyakran feltört nem jól működő szoftvereket használnak nem hozzáértő kezek. Az ECM Titánium gyakori a feltört változatban ami az alapban is szerepel, ott az “előtöltés térkép” elnevezésű adatrész valójában EGR szelep vezérlési adat, viszont ezt  a tudatlan felhasználó teljesen rossz irányba és mértékben módosítja. Ilyenkor az eredmény a fokozott füst képződmény lesz mely több százezres részecskeszűrő hibákhoz vezetnek. Akkor kerülhető el könnyen ez a hiba ha a tuner a szerkesztő támogatása nélkül is értelmezni tudja az adatokat és figyelmen kívül hagyja az összes megtévesztő megnevezést, illetve mértékegységet. Ehelyett saját maga keresi meg az adatokat és hibamentesen azonosítani tudja azokat.

Összefoglalás

A helyes beállítások még ma is jelentős figyelmet és szakértelmet igényelnek, a motor, az elektronika és a szoftver átfogó ismerete mellett. Azaz: a legjobb szoftver is csak egy csavarhúzó a kezünkben, és nem több ennél. Az, hogy a finomítás során milyen hatást szeretnénk elérni, mi a célunk a beállítással, azt a szakembernek kéne tudni, az Ő képességén szaktudásán múlik az egész.