Chiptuning bekötés.

Egyszerűen rá kell dugni és kész

 

Kevesen tudják azt, hogy a chiptuning az egyetlen olyan hatásos módszer ami fogyasztás csökkentést eredményez. Az autochipen átesett gépjárművek 5-10%-al kevesebbet fogyasztanak, ha ugyanazzal az intenzitással használjuk ahogy korábban, viszont a nehezebb és nagyobb járművek esetén többet lehet spórolni.

 

Érdemes olyan szakemberhez fordulni aki a személyautók mellett rendszeresen programozza a kamionok elektronikáját, ahol a nagy távolság miatt hamar visszajön a chiptuning ára. Egy kamion esetében ez az összes 150 ezer forint míg személyautóknál ez 50-100 forint között van.

 

Mit lehet és hogyan?

 

Néhány kisebb kivétellel chiptuningolni bármit lehet és érdemes. A kétezres évek után gyártott autók paramétereit az OBD csatlakozón keresztül lehet leolvasni, amelyeket általában a műszerfal alján helyeznek el. Innen egy laptopra kötött interfész segítségével a motorvezérlő program letölthető, majd a módosítást követően vissza is lehet tölteni.

 

Az ennél régebbi autók esetében a chiptuningot csak forrasztással lehet megoldani, mivel azokban csak egyszer írható IC-van. Annk a helyére illesztenek egy foglalatot, és abban már egyszerűen lehet cserélgetni a tuningolt adatállományú IC-t.

 

Vigyázzunk azonban az előregyártott programokkal amik rengeteg hibát hordoznak magukban. Ha elsőre nem indul el az autó, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy szerelőnk ilyennek próbálkozik. Ezt inkább kerüljük. A probléma ezzel az, hogy a gyári immobilisert kiüti az autóból, így gyakorlatilag bárki el tudja majd indítani. Másrészről ez büntetendő is.