A chiptuning a motorvezérlő elektronika optimalizálását jelenti.

A chiptuning a motorvezérlő elektronika optimalizálását jelenti. Különféle motorok léteznek, az elektronikák viszont egységesek, ezért van az, hogy autónkra szabott elektronika több lóerőt, nagyobb nyomatékot és egyenletesebb teljesítményleadást is jelent.

A chiptuning a motorvezérlő elektronika (Engine ECU – Electronic Control Unit) optimalizálását jelenti. A motorok különbözőek lehetnek, az elektronikák viszont egységesek, ezért van az, hogy a teljes egészében autónkra szabott motorvezérlő elektronika több lóerőt, nagyobb nyomatékot, és egyenletesebb teljesítményleadást is jelent egyben.

 

Magyarországon szinte mindenki aki kicsit ért az autókhoz, vállal chiptuninot, de a gányolássa sokszor pórul járhatunk, mert egy rossz vezérlőprogram a turbót tönkre teszi, megfőzi a motor és ezzel több százezres kárt okoz. Chiptuning által 20-30%-os teljesítmény és forgatónyomaték növekedés érhető el anélkül, hogy megrövidítenénk a motor élettartamát, a maximum akr 60% is lehet. A szívómotorok esetében 10%-nál nincs nagyobb tartalék.